Sam Loman is the creator of Love, Sam. She studied Illustration at the academy of arts in Rotterdam the Netherlands and received her Bachelor of Design in January 2005. A year before her graduation she started her own design business. First as an illustrator but soon she extended her creative skills with graphic design, photography, product design and writing children and non-fiction books. To develop these skills even more she decided to attend the university of Hertfordshire UK to study art & design and in Augustus 2011 she graduated and received her Master of arts with distinction. 

Sam’s almost inexhaustible interest for many subjects like medicine, fashion, art & design and food makes her work very diverse and interesting. Her goal is to create images that have that one special, magical touch which can create people's awareness of the beautiful things around us. There are so many things that can give us joy, a smile on our face, things that amazes us: you just need to see them. 

See also Sam's other work:
www.sam-illustraties.nl

Of het nu de naam is van een personage in een boek, het konijntje op een kaart of een merknaam is, het blijft ontzettend lastig om iets te verzinnen waar ik lange tijd blij mee ben. Love, Sam is simpel maar staat voor de liefde en passie die ik heb voor ontwerpen en illustreren. En ja ik ben er nog steeds blij mee!

Als klein meisje was ik altijd in de weer met potloden, stiften, klei, stof, bloemen en allerlei andere knutselspullen. Mijn kleuterjuf had destijds een vooruitziende blik en koos mijn tekening uit voor het geboortekaartje van haar dochter, niet wetende dat ik 12 jaar erna naar de kunstacademie zou gaan en 16 jaar begon met het ontwerpen van geboortekaartjes. Het kaartje heb ik nog steeds, gelukkig ben ik in de jaren wel vooruitgegaan met tekenen ;)

Op mijn 16de deed ik toelating bij de Willem de Kooning academie met het doel om in de toekomst kinderboeken te kunnen schrijven en illustreren. Helaas leerde ik er weinig en mijn plannen en tekenstijl vielen niet echt in de smaak, maar ik hield vol, elke vrije minuut besteedde ik aan het maken en schrijven van prentenboeken, kaarten en schilderijen voor in kinderkamers. Ik werd langzaam beter en toen ik in het vierde jaar stage moest lopen ging ik op pad met een goed gevulde portfolio vol kinderboektekeningen. Binnen 6 maanden lagen er 6 boeken met mijn illustraties in de winkel! Daar hadden mijn docenten toch wel bewondering voor...in januari 2015 slaagde ik en kreeg mijn Bachelor of Design titel.

Alle zaadjes die ik tijdens mijn stage had geplant begonnen na een tijd vorm te krijgen. Ik startte Sam-illustraties en verzorgde illustraties voor kinderboeken en papierwaren. Na een jaar brak ik bij een klein ongelukje mijn rechterelleboog, het begin van een heel lange revalidatie die nog steeds voortduurt. Ik ben 9 operaties a 40 uur totaal verder, en door zeldzame complicaties heb ik oa permanente zenuwschade en beperkte handfunctie. Ik heb 7 keer opnieuw moeten leren teken, zelfs een keer met geheel verlamde hand, maar ook deze keer had ik maar een doel voor ogen: prentenboeken, papierwaren en dessins :)

Natuurlijk duurde elke revalidatie weken/maanden, en omdat ik toch iets wilde maken ben ik deels linkshandig geworden. Ik werk nu als ‘linkshandig grafisch vormgeefster’ en maak boekomslagen, binnenwerken, posters, flyers en kaarten op. Tekenen kan ik weer met rechts, wel op een Cintiq (grote tablet met speciale drukgevoelige pen) of met potlood op speciaal papier. Schilderen en tekenen met andere pennen zoals ik in mijn begintijd deed kost helaas veel moeite en pijn en kan ik niet meer. Jammer maar digitaal tekenen is net zo leuk.

Na de vierde operatie heb ik een tijdje operatie-vrij genomen en ben ik een Masterstudie Art, design and illustration gaan volgen aan de University of Hertfordshire UK. Zo’n verschil met de academie, de nadruk lag voornamelijk op wetenschappelijk onderzoek en dat gebruiken om tot een illustratie of boek te komen. Alle medicische kennis die ik had opgedaan tijdens het traject van mijn arm heb ik daar om kunnen zetten in een reeks medisch illustraties (Underskin) en een anatomieboek voor kinderen (Ana & Tomie, op reis door het menselijk lichaam) dat later door The house of books is uitgegeven. In 2011 studeerde ik cum laude af en kreeg ik mijn tweede titel Master of arts with distinction, waar ik hard voor heb gewerkt en erg trots op ben.

Tijdens mijn studie begon mijn gezondheid achteruit te gaan en pas na jaren bleek dat ik bijnierschorsinsufficentie had. Mijn hersenen geven geen seintje aan de bijnier om cortisol aan te maken. In stress-stituaties (pijn, infectie/koorts, bij operaties of geestelijk) kan dat erg gevaarlijk zijn. Een tekort aan cortisol voorzaakt diverse klachten en in het ergste geval shock en overlijden. Bijnierziektes zijn vrij zeldzaam (ik heb schijnbaar patent op zeldzaam 😉) de diagnose werd laat gesteld omdat ik de verkeerde artsen trof, het is een lastige ziekte qua medicatie (cortisol verandert gedurende de dag, daar moet ik de dosering op aanpassen) kortom een heel gevecht en enorme puzzel die er samen voor zorgen dat ik beperkte energie heb en veel rust moet nemen.

Ja heel frustererend, liefst zou ik alle dingen doen die iemand van mijn leeftijd doet, in dat opzicht ben ik beperkt, maar geestelijk ben ik zoveel rijker en ook superblij dat ik ondanks alles mijn werk mag en kan blijven doen. Tekenen zorgt ervoor dat ik alle pijn vergeet, ik zit elke dag met een Big Smile achter mijn Cintiq. Mijn doel is om zo’n zelfde Smile bij jou te bezorgen! Ik hoop dat mijn werk een inspiratiebron is, jou even laat stilstaan bij alle kleine dingen om je heen, die nog mooier zijn dan je dacht, om te laten zien dat welke handicap, ziekte of beperking je ook hebt je je hart moet blijven volgen, het maakt niet uit wat het resultaat is, falen mag daar leer je van, maar wat is falen? Wat met liefde gemaakt wordt is bij voorbaat al een succes! Je kunt het!

Love, Sam

 

Zie ook Sam's andere werk:
www.sam-illustraties.nl